Kort om futsal

Futsal är en variant av fotboll som spelas på en mindre spelyta med färre antal utespelare. Ordet kan översättas med, men är inte samma sak som, inomhusfotboll. Futsal är ett teleskopord av portugisiskans futebol de salão (och spanskans fútbol sala). Efter att sporten fick egna officiella regler (av FIFA) blev futsal och futebol de salão egna varianter av fotboll med bollstorleken som den största skillnaden.
Futsal skapades 1930 av Juan Carlos Ceriani i Uruguay. Sporten har flest utövare i Brasilien, vilket anses vara en del av förklaringen till de brasilianska spelarnas tekniska skicklighet.
Futsalbollen är en storlek mindre än en fotboll (storlek 4) och har dämpad studs för att passa bättre till tekniskt spel. Matchtiden är 2×20 minuter effektiv tid, och spelas på en plan med storleken 18-25 meter bred och 38-42 meter lång.

omfutsal

 

omfutsal landslaget

Futsal i Sverige

Sedan 2006 har man spelat inomhus fotboll enligt futsalens regelverk. Futsalen klassificerades då som den enda varianten av inomhusfotboll av SvFF. 2012 finns det 30 futsalföreningar i Sverige och sporten växer i stadig takt. Våren 2012 anställde SvFF Per Broberg som projektledare och förbundskapten. Under hösten samma år bildades det första landslaget och de första matcherna spelades mot Frankrike i Lisebergshallen, Göteborg.