Svensk futsal är inne i en spännande utvecklingsfas med bland annat ett nystartat landslag. Nästa steg är att skapa förutsättningar för ett nationellt och regionalt seriespel. I höst inleds ett kvalspel till det som ska bli den första nationella serien i Sverige med start 2014/2015.

-Vi tror att det kommer attrahera både fotboll och futsalföreningar att spela futsal under vintern. Sedan vill vi spetsa till det med en nationell serie på toppen för de som verkligen vill satsa, säger Per Broberg, projektledare för futsal på Svenska Fotbollförbundet.

 Det nya är att det kommer att erbjudas att spela i regionala serier under hösten 2013. Seriespelet spelas efter FIFA:s regelverk med 2 x 20 minuter effektiv tid. Serierna kommer att spelas parallellt med distriktsmästerskapen (DM) och det går att kvalificera sig både via regionala serier och DM. Fyra lag från DM och tolv lag från de regionala serierna är kvalificerade till nationell serie och SM – slutspel.

– Säsongen 2013/2014 blir ett kvalificering och övergångsår där alla föreningar kan anmäla sig och delta, säger Per Broberg.

Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna bygga en seriepyramid.

-Det är viktigt att föreningar som vill satsa på futsal får ett eget forum. För att utveckla sporten så måste vi ha en nationell serie där man spelar under en längre period men vi vill även kunna erbjuda fotbollsföreningar att spela futsal under vintern.  Utvecklingen har gått olika fort i landet men med satsningen på regionala serier och nationell serie så hoppas vi att intresset för sporten ska öka i hela landet, säger Per Broberg.

Seriespel är bara en del av satsningen på futsal i Sverige. Landslaget satsar vidare mot målet att kvalificera sig till EM-slutspelet 2016 i Serbien. En nationell serie är ett måste om vi ska bli bra i sporten. Finland har haft en liga sedan 1996 och Norge startade en Elitserie 2010. Det är verkligen dags för Sverige att nu starta ett nationellt seriespel. Jag hoppas att många föreningar tar chansen och ställer upp i kvalet i höst, säger Per Broberg.

För att vara en garanterad en plats i seriespelet ska anmälan skickas in senast den 14 juni.

Du kan läsa mera om satsningen på nationell serie på Svenska Fotbollförbundets hemsida och ladda ner inbjudan till regionala serier.

http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/arkiv/cuper-serier/2013/05/futsalen-mot-nationellt-seriespel/

Svenskfutsal.se

svenskfutsal.se